5 otázek pro odborníka – vajíčka a jejich kvalita

RNDr. Tomáš Rieger, Ph.D.

- působí v oboru embryologie od roku 2009
- kvalifikovaný biolog s doktorským titulem v přírodních vědách z Univerzity Karlovy 
- certifikovaný klinický embryolog ESHRE v Londýně
- specializuje se na řadu laboratorních technik, jako je například ICSI nebo vitrifikace embryí a oocytů

Ptali jsme se RNDr. Tomáše Riegera, Ph.D. z kliniky Gynem na otázky k tématu kvality vajíček.

Jak zjistíte, že je vajíčko vhodné k oplodnění?

Vajíčko vhodné k oplodnění musí být ve fázi M2 (metaphase 2 = zralé vajíčko). Tu poznáme podle vyděleného pólového tělíska a podle správné polohy dělícího vřeténka, na které se díváme pod polarizovaným světlem.  

Co je vlastně myšleno často zmiňovanou kvalitou vajíček?

Pro kvalitu vajíček je klíčová především zralost. Pak je ale také důležitá vnitřní kvalita vajíčka, tedy kvalita jeho cytoplasmy. Zkoumáme, jestli jsou ve vajíčku přítomny nějaké nestandardní úkazy, jako je granulace, vakuoly a podobně, které nám poskytují informace o nižší kvalitě vajíčka. U takového vajíčka je i menší šance na vznik úspěšného embrya. 

Mají ženy ve vyšším věku horší kvalitu vajíček a jak se to pozná?

Ano, věk hraje u kvality vajíček důležitou roli. Kvalita vajíček je individuální a dokážeme ji rozpoznat až pod mikroskopem, dřív ne. Některé ženy mají hezká vajíčka i v pozdějším věku, jiné mají horší vajíčka už od mládí, ale statisticky se kvalita s věkem zhoršuje. 

Kdy je vhodné si případně nechat vajíčka zamrazit?

Optimálně do 32 let věku. Od této věkové hranice kvalita vajíček statisticky klesá.  

Jaká je úspěšnost při rozmrazení vajíček?

U oocytů přežije zhruba 90 % zmrazených vajíček, ale dalších 10–20 % bohužel degeneruje po oplození. 

Více o klinice najdete zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *