Kamila Husáková: Když smrt předchází zrození

Název mluví za vše, i tyto věci se stávají a je potřeba o nich mluvit. Ztráta miminka je pro ženu těžká v každém týdnu, ale čím se to stane později, je to ve společnosti větší tabu. Často se sami před tímto tématem schováváme a raději děláme, že se nás netýká a že vlastně neexistuje.

Kamila sama prošla ztrátou v pozdním stádiu těhotenství, její příběh najdete již brzy u nás na webu a už teď na jejím Facebooku. Zeptali jsme se na její projekt na podporu maminek, které si prochází podobnou situací. Jmenuje se výstižně, jak je zmíněno v nadpisu: „Když smrt předchází zrození“.

Co to vlastně znamená, být průvodkyní žen po ztrátě miminka?

Nabízím ženám to, co mi před 4 roky chybělo nejvíc… Společnost na cestě za uzdravením. Možnost svěřit se někomu, kdo zažil podobný příběh. Naslouchání všemu, co konkrétní ženu trápí. Pochopení pro její pocity. Přijetí, pokoru, sdílení vlastních zkušeností. Nedávám rady, ale inspiruji tím, co jsem sama prožila. Přináším naději a ukazuji ženám, že i z tragické události si můžeme pro sebe vzít to dobré. Že po čase truchlení přichází čas přijetí a smíření se. A že krátké životy našich andělských dětí měly svůj smysl. Když si ho dovolíme hledat, obohatí to náš budoucí život.

Myslíš tedy, že podpora žen po ztrátě miminka je v ČR nedostatečná? Nabízí třeba nemocnice psychologa?

Jestli je podpora žen po ztrátě v ČR nedostatečná si netroufám tvrdit. Moje osobní zkušenost je totiž z Německa, kde jsme v době mého druhého těhotenství s Filípkem žili. Německé porodnictví vnímám na lepší úrovni, zejména co se empatie v přístupu k ženám týče a také připravenosti personálu na krizové situace. Z celého pobytu v nemocnici a porodu mrtvého miminka si nemůžu stěžovat na nic. Hodně mi pomohlo, jak se o nás citlivě starali, dobře si mezi sebou předávali informace, umožnili nám být s Filípkem, jak dlouho jsme chtěli, byli jsme to my, kdo rozhodoval o způsobu péče. A to všechno se dělo automaticky. Což vnímám jako velkou podporu v situaci, kdy je člověk v naprostém šoku. V tu chvíli se potřebujete soustředit na to, co prožíváte, jak vlastně porodit, když miminko nežije. 

Neplýtvat energii na vyžadování korektní péče. Protože v té situaci vás ani nenapadne, že by se věci mohly dít jinak. Ale i situace v Čechách se postupně mění k lepšímu a jsou nemocnice, kde personál prochází školením jak se chovat v případě perinatální ztráty. 

Nedávno vznikl stejnojmenný projekt zastřešený Unií porodních asistentek. Věnuje se právě vzdělávání a podpoře pečujících profesí, které přicházejí do styku s rodinami zasaženými ztrátou miminka. A k tomu psychologovi. Já sama jsem si psycholožku vyhledala, ale necítila jsem, že by mi tahle forma terapie nějak zvlášť pomohla. Chyběla mi tam právě osobní zkušenost té ženy. Nechala mě vypovídat, ale nemohla přidat svou vlastní zkušenost. Co jí pomáhalo, co bylo nejhorší, jak to překonala. A podobnou zkušenost slýchám od více žen.

Odborná péče je v určitých případech zcela namístě a porodnice by podle mě měly každou maminku v této situaci vybavit kontakty, ze kterých si může vybrat péči, která jí bude vyhovovat. Ale často stačí jen najít ženy v podobné situaci a sdílet s nimi. Proto jsem i vytvořila svůj projekt.

Jakou formou projekt probíhá?

Nabízím ženám pomoc vícero způsoby, aby si každá mohla vybrat takovou formu, která pro ni bude nejvhodnější. Na jaře jsem spustila první běh 4týdenního podpůrného programu. Jeho součástí byla každý týden tématická videa, praktické tipy na krátké aktivity, které ženy mohou zařadit do svých dnů, živá sdílecí online setkání a moje podpora ve facebookové skupině. Program budu opakovat během podzimu. Organizuji také samostatná online setkání – ženské podpůrné kruhy. Ty ženám nabízejí bezpečné prostředí ke sdílení. Je to o tom, abychom nebyly na svá trápení samy, ale získaly pochopení a podporu od žen s podobným osudem. Dále je možné domluvit si i individuální sezení se mnou (online i offline v Praze) nebo napsat otázku k tématu ztráty miminka do mojí poradny na maminkovském portálu Modrý koník (poradna funguje na českém i slovenském portálu).

A pro ženy, které jsou stejně jako já na cestě k dalšímu miminku, jsem založila facebookovou skupinu. Chci ženy inspirovat k tomu, aby vzaly plodnost do svých rukou a vydaly se spolu se mnou objevit metodu přirozeného plánování rodičovství. Za čtyři roky snažení se o další těhotenství jsem dospěla k tomu, že se nechci spoléhat na lékaře a jejich diagnózy. Chci další mimiko počít vědomě, se zdravým cyklem i sebevědomím a až se zadaří, umět si sama přesně vypočítat termín porodu. Je pro mě důležité, aby se i ostatní ženy dozvěděly pravdivé informace o tom, jak ženský cyklus funguje, kdy je zdravý a třeba že jen mizivé procento žen ovuluje 14. den cyklu. Vyvrátit mýty o „bezpečných“ lécích a „léčivých“ účincích hormonální antikoncepce. Jestli vás to zaujalo, ráda se s vámi potkám uvnitř.

Kdo a jak se tedy může do tvého projektu přihlásit? A kolik to stojí?

Přihlásit se může kdokoli, kdo cítí, že potřebuje podpořit. Některé formy podpory poskytuji zdarma – tipy, zamyšlení a sdílení na FB stránce, poradnu na Koníkovi, inspirativní občasníky e-mailem. Co se týče konzultací, tak krátká 20-30 minutová úvodní konzultace je také zdarma. Pokud se během společného rozhovoru shodneme, že má moje podpora pro danou ženu smysl, další konzultace už jsou placené. Podobně je to i s online ženskými kruhy – na první zkušební se ženy mohou připojit zdarma a pokud jim formát vyhovuje, mohou si koupit jednotlivé setkání, nebo výhodnější balíček 5 setkání. Opakování několikatýdenního podpůrného programu během podzimu již také nebude bezplatné, zato věřím, že nabité podporou, vzájemným sdílením a návody na to, jak změnit naše vnímání této události a vyjít z ní obohacené. Protože to opravdu jde. Já a můj současný život jsme toho důkazem 🙂 Zapněte si sledování mé FB stránky, kde brzy zveřejním všechny informace o programu.

Potkal vás podobný osud a chcete se o svůj příběh podělit? (třeba i anonymně), ozvěte se nám na email, FB či Instagramu

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *