Selen – bez něj ani ránu?

Mezi stopové prvky, u kterých se předpokládá souvislost s možnými poruchami plodnosti, je selen. Tento polokov se v přírodě může vyskytovat v rudách, spolu např. se sírou. Ale to není úplně to, co by souviselo s naším tělem, že?

Selen v našem těle

  • v enzymech s antioxidačním účinkem
  • ve štítné žláze
  • je pro tělo esenciální, tedy neumíme si jej vyrobit sami a je nutno jej dodat stravou
  • hraje roli přímo při vývoji spermií, ale i jejich ochraně proti oxidačním stresem
  • lidé mají nedostatek selenu poměrně často

Selen a mužská plodnost

Mnoho studií prokázalo, že nesprávná hladina selenu negativně ovlivňuje spermiogram. A to nejen při jeho nedostatku, ale také při jeho nadbytku. Proto je velmi důležité, aby se jím člověk neládoval, jak se mu zlíbí. Např. ve studii z roku 2018 autoři podávali 50 ug selenu denně po dobu 3 měsíců a u pacientů došlo ke zlepšení spermiogramu téměř ve všech parametrech. Současně se zlepšily i jiné parametry, např. hladina testosteronu.

Na druhou stranu existují také studie, kde se efekt antioxidantů na spermiogram neprokázaly. To ovšem může být dáno výběrem pacientů do studie nebo také tím, že selen je prostě takovým střípkem ve skládačce. Jeho dostatečná hladina může poskytnout šanci ke zlepšení dalších parametrů. To může potvrzovat i systematické review (studie zkoumající starší studie a srovnávající jejich výsledky) z roku 2022. Zde došlo u mužů ve skupině léčené karnitinem, koenzymem Q10 a selenem (nebo kombinací) ke zlepšení pohyblivosti spermií (i progresivní) a také jejich počtu.

Jak doplnit selen? 

Přírodním zdrojem selenu jsou ryby, maso, obohacené cereálie apod.

Můžete také zkusit některý z doplňků stravy, který kromě selenu často obsahuje i jiné antioxidanty. Za sebe doporučuji mrknout na složení produktu od firmy Verra – Plodnost Booster pro muže. Stejně jako já tato firma čerpá ze zdrojů medicíny založené na důkazech, tzv. evidence-based medicine, což jsou právě data a studie. A když zadáte kód „dve.carky“, vyjde vás to ještě levněji.

Zkrátka, doplnit selen a další významné nutrienty může na zlepšení spermiogramu pomoci. O tom, jakou roli hraje selen u žen si řekneme zase příště.

Zdroje

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/reveh-2019-0008/html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7291266/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2305050016301294

https://www.goldjournal.net/article/S0090-4295(21)01102-X/fulltext

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *