Pozitivní hodnota protilátek ANA

DotazyKategorie dotazu: IVF – praktické radyPozitivní hodnota protilátek ANA
Tereza asked 5 měsíců ago
Dobrý den,
v rámci odběrů krve na hormonální profil a imunologii mi vyšla pozitivní hodnota protilátek ANA. Klinika to však nijak neřešila, ovšem nyní jsem se dozvěděla, že to může způsobovat ranné potraty, což by u mě sedělo (vždy po KET do 6.tt nastal). Dozvěděla jsem se také, že se ostatní pacientky s touto pozitivní hodnotou léčily kortikoidy či jinými léky, aby k potratům nedocházelo, což u nich pomohlo a zabránilo se jim. Jenže moje klinika to opravdu nijak neřeší, dle nich je vše v pořádku, pozitivní hodnota ANA nemusí znamenat potraty a jsou to údajně jen spekulace. Ostatní protilátky proti embryu atd. jsou negativní, ze základní imunologie byla pozitivní pouze hodnota ANA.
Prosím o Váš názor a radu, jak dále postupovat, kam se můžu obrátit, abych se nechala nějak dále vyšetřit a předešla potratům třeba z tohoto důvodu?
Moc děkuji za Váš super web 🙂

1 Answers
dvecarky Personál answered 5 měsíců ago
Dobrý den,
moc díky za pochvalu webu :).
Tahle otázka je docela složitá a vyjádřit by se k tomu měl hlavně imunolog. Nicméně samotná hodnota ANA protilátek je hodně nespecifická, je to, jednoduše řečeno, protilátka proti buněčnému jádru, tedy ne konkrétních buněk nebo embryu. Často je pozitivní u některých systémových onemocnění (jako je např. systémový lupus). Ale diagnózu takových nemocí nelze dělat z jedné protilátky. Myslím si, že absolutně nelze jasně říct, že pozitivní ANA protilátky způsobují potraty, pokud ano, tak to bude hlavně v souvislosti s výše zmíněným aktivním onemocněním. Z mého pohledu je potřeba dovyšetřit toto více do detailů, je možné, že se to dělalo (např. různé titry této protilátky atd.), a proto dle Vašeho CAR může být tato pozitivita nevýznamná (jsou-li ostatní věci negativní). Poslední věc – imunita je dynamický a proměnlivý systém, možná to příště pozitivní ani už nebude 🙂
Ale jak říkám od počátku, nejsem imunolog ani lékař asistované reprodukce, takže mě určitě neberte doslova, spíš jen jako názor. 
Držím palce a hodně štěstí
Kristýna