Konizace ANO nebo NE

DotazyKategorie dotazu: GynekologieKonizace ANO nebo NE
Barbara asked 3 měsíci ago
Dobrý den, moc děkuji za možnost se poradit.
Chtěla bych znát Váš názor. Po dobu asi 4 let, jsem měla cytologii ASC-US, kvůli tomu jsem docházela na kontroly každých 6 měsíců. Rok po porodu, letos v únoru, mi vyšla cytologie HSIL, paní doktorka si mne pozvala znovu za 3 měsíce a nález byl stejný, tak mě poslala na podrobnější vyšetření do FN,a doporučila Deflagyn. Biopsie dopadla beze změn, naprosto v pořádku, a cytologie teď po dobrání Deflagynu LSIL. Paní doktorka mi ale přesto doporučila podstoupit konizaci, kvůli trvalejším změnám a v minulosti zhoršenému nálezu. Určitě plánuji ještě další děti, paní doktorka se vyhýbala odpovědi, zda mě konizace v tomto směru nějak neohrozí, nebo mne spíš její odpověď neuspokojila. Neustále zvažuji rizika zákroku a rizika onemocnění.
Navíc, nevím jestli to může souviset, ale v době, kdy jsem měla nález HSIL, jsem byla krátce po Covidu a měla jsem velmi špatnou imunitu a trpěla jsem různými zdravotními problémy, které jsem dříve také neměla. Dnes už je vše v normě.
Na zákrok jsem objednaná 2.11 a stále nevím, jestli dělám dobře.

Byla bych Vám nesmírně vděčná, za Váš názor na mou situaci. Uklidnila by mne asi jakákoliv odpověď od odborné profesionální „třetí strany“ jako jste Vy.

4 Answers
mojegynpor@email.cz answered 3 měsíci ago
Dobrý, během Covidu mohlo být Vaše tělo oslabeno a mohla se tedy projevit horší cytologie. HSIL je jasná prekanceróza a za mne určitě není nad čem uvažovat, benefit ze zákroku určitě převažuje nad riziky. 
Každopádně je známo, že těhotenství a zejména porod může mít dobrý vliv na nález. Pokud těhotnět tak co nejdříve a zákrok ev. podle cytologie po porodu. 
Jizva po konizaci někdy může způsobovat tužší branku nebo zkrácené hrdlo, které by ev mohlo ohrožovat těhu nebo způsobit obtížnější otevírání v I. DP.
 
Odpověď ve stylu ano jďete na výkon – ne, odložte to – nemohu nabídnout. Neznám Vaši anamnesu ani aktuální nález.
Hezký den,
MUDr. Žižková
 

mojegynpor@email.cz answered 3 měsíci ago
Dobrý, během Covidu mohlo být Vaše tělo oslabeno a mohla se tedy projevit horší cytologie. HSIL je jasná prekanceróza a za mne určitě není nad čem uvažovat, benefit ze zákroku určitě převažuje nad riziky. 
Každopádně je známo, že těhotenství a zejména porod může mít dobrý vliv na nález. Pokud těhotnět tak co nejdříve a zákrok ev. podle cytologie po porodu. 
Jizva po konizaci někdy může způsobovat tužší branku nebo zkrácené hrdlo, které by ev mohlo ohrožovat těhu nebo způsobit obtížnější otevírání v I. DP.
 
Odpověď ve stylu ano jďete na výkon – ne, odložte to – nemohu nabídnout. Neznám Vaši anamnesu ani aktuální nález.
Hezký den,
MUDr. Žižková
 

mojegynpor@email.cz answered 3 měsíci ago
Dobrý, během Covidu mohlo být Vaše tělo oslabeno a mohla se tedy projevit horší cytologie. HSIL je jasná prekanceróza a za mne určitě není nad čem uvažovat, benefit ze zákroku určitě převažuje nad riziky. 
Každopádně je známo, že těhotenství a zejména porod může mít dobrý vliv na nález. Pokud těhotnět tak co nejdříve a zákrok ev. podle cytologie po porodu. 
Jizva po konizaci někdy může způsobovat tužší branku nebo zkrácené hrdlo, které by ev mohlo ohrožovat těhu nebo způsobit obtížnější otevírání v I. DP.
 
Odpověď ve stylu ano jďete na výkon – ne, odložte to – nemohu nabídnout. Neznám Vaši anamnesu ani aktuální nález.
Hezký den,
MUDr. Žižková
 

mojegynpor@email.cz answered 3 měsíci ago
Dobrý, během Covidu mohlo být Vaše tělo oslabeno a mohla se tedy projevit horší cytologie. HSIL je jasná prekanceróza a za mne určitě není nad čem uvažovat, benefit ze zákroku určitě převažuje nad riziky. 
Každopádně je známo, že těhotenství a zejména porod může mít dobrý vliv na nález. Pokud těhotnět tak co nejdříve a zákrok ev. podle cytologie po porodu. 
Jizva po konizaci někdy může způsobovat tužší branku nebo zkrácené hrdlo, které by ev mohlo ohrožovat těhu nebo způsobit obtížnější otevírání v I. DP.
 
Odpověď ve stylu ano jďete na výkon – ne, odložte to – nemohu nabídnout. Neznám Vaši anamnesu ani aktuální nález.
Hezký den,
MUDr. Žižková